Chubb Specialty Insurance Office Building


Highlights: 

  • Complete Building Renovation
  • Four-Story Addition
  • Three-Story Atrium
  • Workplace Study
  • Workplace Standards Development and Testing
  • Flexible furniture based office/conference room wall construction
  • Redundant electrical systems with full generator back-up

Owner: Chubb Specialty Insurance
Type: Building Addition
Location: Simsbury, CT
Area: 138,000 Square Feet
Completion: 2005

Project Description:

This project was a complete renovation of an 118,000 square foot corporate office building and a four-story 138,000 square foot addition.  The completed facility includes a new three-story Atrium, Executive Boardroom, Cafeteria and Dining Room, Fitness Center, Computer Training Room, and General Office Space.

The client was in search of a design solution to reflect and support their corporate philosophy, one which utilizes both a cutting-edge business approach and a relaxed, collegial environment.   We began this effort using a programming process called “Workplace Envisioning”. This process involves a series of very detailed interviews with individuals from every part of the business to gain a thorough understanding of the work they do and the tools needed to accomplish that work.  The goal was to develop a very flexible, yet simple standard for their Workplace Settings which could be responsive to the dynamics of their business.   Phase I of the overall renovation was a Beta project rolled out for one department as a working “mock-up”, allowing the client to test assumptions made in the development of the Workplace Settings, so adjustments could be made before proceeding to the next phase.  With very little swing space available, the entire building was renovated in a series of phased projects as the company continued to grow.  Essentially, the engine was rebuilt while the plane was still in the air. 

The look and feel the client desired was accomplished using a sophisticated furniture product with stackable panels that could be stacked to the ceiling.  This same product was used for workstations, offices, and conference rooms.  These workplaces were all constructed using a “common footprint”.  By following this method, multiple changes of a single space were possible using the services of a furniture installer and an electrician.  There was rarely a need for the demolition and reconstruction of gypsum board partitions.